Cu o natura extrem de generoasa si un patrimoniu cultural de o mare valoare, judetul Alba dispune de un potential turistic ridicat si diversificat. Relieful montan este predominant si atinge inaltimi mai mari de 2.000 de metri in sudul judetului si peste 1.800 de metri in nord-vest. Aici se afla si Parcul Natural Apuseni, care este cel mai antropizat areal protejat din Romania si o destinatie turistica importanta pentru iubitorii de munte si de natura.

Zona de sud a judetului Alba a cunoscut si ea o dezvoltare turistica insemnata, Muntii Sureanu fiind, datorita domeniului schiabil existent, o destinatie turistica pentru practicarea sporturilor de iarna preferata de multi turisti. Datorita dezvoltarii Domeniului schiabil Sureanu, dar si faptului ca judetul Alba este traversat de soseaua inalta Transalpina, fluxul turistilor a crescut semnificativ, in special in sezonul estival.

Formele de turism cele mai populare din judetul Alba sunt turismul montan, turismul rural, turismul cultural si cel generat de existenta pe teritoriul judetului a trei elemente de patrimoniu mondial UNESCO.

Cascada Vanatarile Ponorului

Turismul montan s-a dezvoltat datorita potentialului turistic montan al judetului Alba, care este unul vast, pus in evidenta printr-o serie de atractii naturale si antropice care au favorizat dezvoltarea sporturilor de iarna, drumetiilor, turismului de aventura si a ecoturismului.

Intre cele mai cunoscute atractii din cele doua masive montane ale judetului Alba, amintim:

Pe langa elementele de potential turistic natural montan, judetul Alba dispune si de importante zacaminte de sare in zona Ocna Mures, ceea ce reprezinta o prioritate pentru autoritatile publice de a dezvolta la Ocna Mures o statiune balneo-climaterica.

Turismul rural in judetul Alba a inregistrat o dinamica spectaculoasa in ultimii 20 ani, numarul pensiunilor turistice din mediul rural fiind de aproape 300 de unitati, oferind peste 5.000 de locuri de cazare. Aceasta forma de turism atrage indeosebi turisti straini interesati de cultura romaneasca, de obiceiuri si traditii, de gastronomia specifica locului, fiind un mijloc direct de cunoastere a civilizatiei traditionale autentice.

Imbinand farmecul rustic cu atractiile naturale, agroturismul este una din formele de turism cel mai bine reprezentata in muntii Apuseni prin zona Ariesului superior (Albac, Garda de Sus, Arieseni, Avram Iancu, Vidra) si prin comuna Rimetea din Muntii Trascau.

Peisaj din Muntii Apuseni

Turismul cultural a capatat noi impulsuri in ultimii ani, atat prin valorificarea elementelor de potential, cat si prin crearea si certificarea a patru rute cultural turistice. Datorita mostenirii cultural istorice pe care ne-au lasat-o inaintasii nostri, judetul Alba atrage prin diversitatea obiectivelor turistice, avand numeroase:

obiective culturale:   Casa memoriala Lucian Blaga din Lancram, Muzeul si casa memoriala Avram Iancu din comuna Avram Iancu, Statuia ecvestra si basorelieful lui Mihai Viteazul din Alba Iulia, Monumentul Custozza din Alba Iulia, Monumentul Marii Uniri din Alba Iulia, Muzeul National si Sala Unirii din Alba Iulia, Muzeul Principia din Alba Iulia, Muzeul Mineritului Aurifer din Rosia Montana, Complexul muzeal Fefeleaga din Bucium Sasa, etc.

obiective istorice:   Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, Palatul Apor si Palatul Principilor din Alba Iulia, Centrul Cultural Castel Sancrai, Cetatea Aiudului, Cetatea Sebesului, etc.            

obiective religioase:   Manastirea Ramet, Catedrala Incoronarii din Alba Iulia, Catedrala Romano Catolica din Alba Iulia, Biserica de lemn de la Geogel, Biserica de lemn de la Lupsa, Biserica de lemn de la Goiesti Vidra, etc.

expozitii etnografice:   cele mai semnificative sunt cele din localitatile Stremt, Vidra, Farau, Ceru Bacainti si Salciua.

 

Coreland elementele de potential cu infrastructura turistica existenta, in cursul anului 2020 Consiliul Judetean Alba a creat patru rute cultural-turistice pentru care a primit din partea Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri certificarea de „rute cultural-turistice dezvoltate pe plan regional”, după cum urmeaza:

 

  • Ruta Transcultural Apuseni este localizata in partea de nord-vest a judetului Alba si urmeaza traseul a doua drumuri judetene prin localitatile Rimetea, Aiud, Ramet, Mogos, Bucium si Abrud. Peisajul cultural este definit de natura, de istoria locului, de evolutia arhitecturii, a ocupatiilor si mestesugurilor, de traditiile care s-au format de-a lungul secolelor, parte a memoriei si mostenirii unui conglomerat de nationalitati: romani, maghiari, germani si alte nationalitati. Vizitatorii zonei pot descoperi un patrimoniu etnografic bogat, de la gospodarii traditionale cu anexe gospodaresti, la  biserici, troite, manastiri, expozitii etnografice, evenimente traditionale ale locului, costume bogat ornamentate, toate constituite intr-o radiografie a multiculturalitatii unei Transilvanii multietnice.

 

  • Ruta Drumul Icoanei strabate zona centrala a judetului Alba prin localitatile Alba Iulia, Teius, Stremt, Geoagiu de Sus si Valea Manastirii. Drumul Icoanei presupune vizitarea unora dintre cele mai importante si cunoscute edificii religioase si anume Catedrala Incoronarii din Alba Iulia si Manastirea Ramet, unele mai putin mediatizate, dar deloc mai prejos ca rol in istoria acestor locuri, o expozitie etnografica excelent amenajata si un muzeu dedicat icoanei și cartii, Museikon. Cei care vor calca pe Drumul Icoanei vor beneficia de experienta cunoasterii rolului credintei in viata romanilor din Transilvania, a felului in care aceasta credinta a contribuit la mentinerea comunitatilor romanesti precum si a expresiei artistice a romanilor in Transilvania.

    •  Ruta Unitatii Nationale 1848-1918-1922 parcurge localitatile Blaj, Santimbru, Alba Iulia, Zlatna, Abrud, Campeni si Avram Iancu. Strabate circa : 150 km din judetul Alba si include atat obiective istorice si legendare care au legatura cu evenimentele istorice marcante atat pentru Romania cat si pentru judetul Alba, dar si atractii turistice care completeaza traseul spiritual si ofera turistilor o experienta diversificata. Aceasta ruta reprezinta o oportunitate de constientizare si de promovare a valorilor culturale si istorice ale poporului roman. Exista numeroase colectii muzeale, locuri ale memoriei, monumente de for public care faciliteaza vizitatorului contactul cu istoria si intelegerea deplina a procesului amintit.

 

  • Ruta Via Auraea vizeaza cadrilaterul aurifer al Muntilor Metaliferi, delimitat in judetul Alba de zona de la Zlatna si Rosia Montana cu zonele adiacente Almasul Mare, Bucium si Baia de Aries, zone foarte bogate in metal pretios. Punctul de plecare al rutei il reprezinta zona de exploatare Zlatna – Rosia Montana – Bucium, urmata de drumurile pe care metalul pretios ajungea pe „autostrada antica” a Daciei Romane (Muresul), zonele de administrare a exploatarii aurului (Zlatna), fortele militare angrenate in protejarea exploatarii si transportului aurului (Abrud, Zlatna, Alba Iulia) si nu in ultimul rand zona unde se organizau transporturile spre Roma (Alba Iulia). Prin parcurgerea acestei rute, turistii descopera vestigii arheologice conservate in situ sau expuse in colectii muzeale pe Drumul Aurului Roman.

TURISM CULTURAL

TURISM MONTAN

TURISM RURAL

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO

aduce o plus valoare turistica judetului Alba prin prezenta pe teritoriul sau a trei elemente importante de patrimoniu material si anume:

  • Cetatea dacica de la Capalna dateaza din timpul domniei lui Burebista, avand rolul de obiectiv strategic de aparare al dacilor impotriva invaziei romane. In urma unui incendiu de proportii din timpul razboielor daco-romane, in prezent se mai pastreaza doar o parte din zidurile monumentului care pot fi vizitate de turisti.

 

  • Cetatea de la Calnic este o fortificatie ridicata in secolul al XIII-lea, aflandu-se in prezent intr-o stare excelenta de conservare. Specificitatea monumetului consta in combinarea de-a lungul timpului a destinatiei sale de la resedinta nobiliara la fortificatie a comunitatii satesti.

 

  • Peisajul minier Rosia Montana este cel mai recent monument UNESCO de pe teritoriul judetului Alba. Acesta are o valoare universala exceptionala fiind, din punct de vedere tehnic, cel mai important, extins si divers complex subteran minier al antichitatii romane, impreună cu zonele de exploatare a minereului.
SUS
X
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support