Arhitectul simbolurilor incoronarii a fost pictorul Costin Petrescu, autor al frescelor din Biserica Incoronarii, dar si proiectant al hlamidei regelui Ferdinand, al coroanei reginei Maria, al sceptrului regal, unde a imbinat vechi simboluri ale domnitorilor romani cu simbolistica caselor regale din care proveneau monarhii si elemente traditionale romanesti, reusind sa creeze un tot unitar si in egala masura spectaculos.
Dupa amanarea, la initiativa Regelui, a ceremoniei de incoronare de la sfarsitul anului 1921 se ia decizia finala ca aceasta sa se desfasoare la 15 octombrie 1922. Astfel pregatirile incepute febril in anul 1921 intra in linie dreapta pe parcursul anului 1922. Este demna de mentionat hotararea lui Ion I.C. Bratianu, presedintele Consiliului de Ministri, de a organiza impecabil ceremoniile de la Alba Iulia si Bucuresti, constient fiind de vizibilitatea internationala a evenimentului si de impactul diplomatic si de imagine generat de aceasta.
Ziua de 15 octombrie 1922, ziua Incoronarii, ziua in care Alba Iulia a devenit centrul lumii romanesti a fost momentul de maxima expunere mediatica internationala a Romaniei de pana atunci. Prezenta invitatilor straini: membri ai familiilor regale europene, membri ai corpului diplomatic, ziaristi europeni si americani, militari din armatele Aliate, trimisii speciali au confirmat inca o data legitimitatea tratatelor de pace si pozitia consistenta a Romaniei in lume.
La Alba Iulia fastuoasa ceremonie de incoronare si-a indeplinit misiunea principala, aceea de a arata lumii ca regii Romaniei Mici sunt de acum regii Romaniei Mari in asentimentul intregii natiuni romane.