„Incoronarea este cel mai inaltator moment din Istoria Romanilor - acest act ingroapa 18 secole de suferinta.

Acest act ar trebui sarbatorit cu toata solemnitatea lui in forma si in fond. In forma se va sarbatori cu tot felul de pompe, jocuri, petreceri etc. In fond se va sarbatori daca toate inimile romanesti se vor concentra in o unitate sufleteasca, preamarind pre toti aceia cari au conlucrat sa ajungem maretia actului, si in sfarsit coroana incoronarii vor fi institutiile de cultura si binefacere cari vor lua fiinta in ziua cea mare.”
(Dr. Iuliu Dan, Buteni, 9 octombrie 1921)

Sunt cuvinte rostite acum un secol intr-o Romanie Mare care, cu nerabdatoareastepta momentul celebrariiintegritatiitarii si a legitimitatiinationale a dinastiei, pentru care s-au sacrificat sute de mii de soldatiin primul razboi mondial.

Ideea organizarii unei incoronari regale fastuoase aparuse dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial. Anterior incoronarii, in 1920, a fost organizata o comisie formata din personalitati marcante precum generalul Constantin Coanda, diplomatul Nicolae Titulescu, compozitorul George Enescu, poetul Octavian Goga, viitorul patriarh Miron Cristea, istoricul Nicolae Iorga si inginerul Anghel Saligny. Misiunea acestor comisii a fost deosebit de dificila in contextul instabilitatii politice si mai ales din cauza problemelor economice postbelice. Faptul ca s-a trecut peste aceste impedimente majore atesta determinarea clasei politice de a incununa cu fast indeplinirea dezideratului Unirii.

Alegerea vechiului Balgrad ca loc al celebrarii Romaniei Mari si a dinastiei regale a fost profetita inca din anul 1915 de aprigul luptator pentru idealul national, Nicolae Filipescu, care ii transmitea regelui: „Sire, sa te incoronezi la Alba Iulia ca rege al tuturor romanilor sau sa mori pe campia de la Turda ca Mihai Viteazul”. Istoria uriasa a micului oras din centrul Ardealului a generat noi provocari pentru organizatorii evenimentului. Emotia generata de amintirea martiriului lui Horea, Closca si Crisan la 1785, amintirea Unirii lui Mihai Viteazul de la 1600, mandria actului Unirii de la 1 decembrie 1918 obliga la crearea unei incarcaturi simbolice care sa onoreze efortul si sacrificiul a zeci de generatii de inaintasi.

Punctul principal al efortului de pregatire a fost construirea Bisericei Incoronarei, aproape de Sala Unirii, pentru care s-au alocat sume importante de bani care au permis finalizarea ansamblului in doar 10 luni si despre care Regina Maria va spune: „aspectul lor era maret; proportiile bisericii foarte nimerite [...]; extrem de placut si cu gust.” O atentie sporita s-a acordat orasului care a fost modernizat in ritm alert, incepand cu gara, pentru a putea gazdui un eveniment de o asemenea importanta.

Arhitectul simbolurilor incoronarii a fost pictorul Costin Petrescu, autor al frescelor din Biserica Incoronarii, dar si proiectant al hlamidei regelui Ferdinand, al coroanei reginei Maria, al sceptrului regal, unde a imbinat vechi simboluri ale domnitorilor romani cu simbolistica caselor regale din care proveneau monarhii si elemente traditionale romanesti, reusind sa creeze un tot unitar si in egala masura spectaculos.

Dupa amanarea, la initiativa Regelui, a ceremoniei de incoronare de la sfarsitul anului 1921 se ia decizia finala ca aceasta sa se desfasoare la 15 octombrie 1922. Astfel pregatirile incepute febril in anul 1921 intra in linie dreapta pe parcursul anului 1922. Este demna de mentionat hotararea lui Ion I.C. Bratianu, presedintele Consiliului de Ministri, de a organiza impecabil ceremoniile de la Alba Iulia si Bucuresti, constient fiind de vizibilitatea internationala a evenimentului si de impactul diplomatic si de imagine generat de aceasta.

Ziua de 15 octombrie 1922, ziua Incoronarii, ziua in care Alba Iulia a devenit centrul lumii romanesti a fost momentul de maxima expunere mediatica internationala a Romaniei de pana atunci. Prezenta invitatilor straini: membri ai familiilor regale europene, membri ai corpului diplomatic, ziaristi europeni si americani, militari din armatele Aliate, trimisii speciali au confirmat inca o data legitimitatea tratatelor de pace si pozitia consistenta a Romaniei in lume.

La Alba Iulia fastuoasa ceremonie de incoronare si-a indeplinit misiunea principala, aceea de a arata lumii ca regii Romaniei Mici sunt de acum regii Romaniei Mari in asentimentul intregii natiuni romane.

SUS
X
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support