Institutie de cultura, de drept public, de importanta nationala, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Consiliului Judetean Alba.

Muzeul albaiulian a fost intemeiat in anul 1888 ca o sectiune a Societatii de istorie, arheologie si stiintele naturii din comitatul Alba. La inceput zestrea muzeului numara 622 piese arheologice, 1000 monede, 1000 volume in biblioteca si 125 florini bani lichizi. Cu timpul, numarul obiectelor a crescut in special datorita donatiilor, dar si in urma cercetarilor intreprinse de Adalbert Cserni.

La 20 mai 1929 cu ocazia Serbarilor Unirii desfasurate la Alba Iulia, s-a inaugurat, de catre regele Mihai si de primul ministru Iuliu Maniu, un nou muzeu purtand titulatura de „Muzeul Ardealului”, „Muzeul Unirii” si care ocupa corpul de nord al „Catedralei Incoronarii”. In anii urmatori institutia de cultura isi va schimba in mai multe randuri titulatura: „Muzeul Regional Alba Iulia” (1938), „Muzeul de Istorie Alba Iulia” (1968). Ca o recunoastere a prestigiului de care se bucura muzeul albaiulian, in anul 1993 devine muzeu national.

Actualul muzeu ocupa, incepand din anul 1975, fosta cladire „Babilon” si Sala Unirii. Din 30 noiembrie 2017, celor două cladiri i s-a adaugat fostul spital militar austriac, devenit mai apoi spitalul de neuropsihiatrie, ce a fost transformat in muzeul de arta religioasa si carte veche sub titulatura Museikon.

Primele două cladiri, edificate in a doua jumătate a secolului al XIX-lea, sunt monumente istorice de grupa A (de importantă nationala), iar a treia cladire edificata în secolul al XVIII-lea, monument de grupa B, dar care are inglobata in ea elementele unui monument de grupa A, zidul de incintă al castrului roman.

In edificiul Babilon sunt adapostite depozitele, birourile si salile de expoziție. Expozitia permanenta cuprinde  vitrine cu obiecte organizate tematic si pe epoci, din preistorie, pana la al doilea razboi mondial, cuprinse în 64 de sali.

Sala Unirii, fosta „Cazina militara”, a fost restaurata si amenajata astfel incat sa redea cat mai fidel imaginea de la 1922 (cand fusese pregatita pentru Incoronare). Tot aici functioneaza si Centrul Naţional de Restaurare si Conservare a Cartii Vechi.

Museikonul, sectie a Muzeului National al Unirii, functioneaza ca si un muzeu de sine statator, avand toate elementele unui muzeu modern: laboratoare de restaurare, depozite, sali de expozitii temporare, atelier de pedagogie muzeala si expozitia de baza propriu zisa.

Colectiile muzeului numara circa 200.000 de obiecte de patrimoniu, iar biblioteca sa detine in jur de 70.000 de volume. Muzeul editeaza anual publicatia „Apvlvm. Acta Musei Apulensis”, iar din 1994 a inceput publicarea seriei de specialitate „Bibliotecha Musei Apulensis”.

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia va fi recunoscut la nivel national si international ca fiind una din cele mai prestigioase si mai vizitate institutii culturale din Romania, devenind astfel cel mai important reper cultural pentru comunitatea locala, cautata atat de turisti cat si de cercetatori din Romania sau de peste hotare.

Muzeul isi asuma misiunea de dezvoltare, protejare, conservare, restaurare, cercetare si punere in valoare a patrimoniului muzeal, in interes stiintific sau cultural – turistic. Prin specialistii sai, muzeul asigura cercetarea, imbogatirea, tezaurizarea, interpretarea si difuzarea valorilor patrimoniului arheologic, numismatic si istoric, spre publicul de orice varsta sau sex, in interes general.

-cercetarea fundamentala si aplicata, pe baza programelor anuale si de perspectiva, a patrimoniului aflat in colectiile sale, in alte colectii de profil din tara si strainatate, sau pe teren (cercetari cu profil arheologic, istoric, etnografic si interdisciplinar), in vederea elaborarii de studii, achizitionarii de bunuri culturale pentru completarea colectiilor proprii etc;

- expunerea pentru public a patrimoniului cultural mobil aflat in colectiile Muzeului, in expozitii permanente sau temporare, organizate la sediu, in tara si strainatate;

- organizarea de manifestări culturale de profil, nationale si internationale;

- organizarea de manifestari stiintifice, simpozioane, conferinte, mese rotunde, dezbateri pe aria sa de interes, singur sau in colaborare cu alte instituti;

Adresa: Str. Mihai Viteazul, Nr. 12-14, Alba Iulia,

jud. Alba, Romania, cod postal: 510010

Telefon: 0258 813 300

Email: [email protected]

www.mnuai.ro

www.museikon.ro

www.facebook.com/muzeulnationalaluniriialbaiulia

www.facebook.com/museikon

_____

CONDUCERE:

Gabriel Tiberiu Rustoiu  - Director General-Manager

Orar: Luni: Inchis; Marti - Duminica: Deschis - 10:00 - 17:00

SUS
X
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support