In arealul actual al judetului Alba s-au desfasurat cateva dintre cele mai importante evenimente din istoria romanilor, cele mai cunoscute fiind Unirea de la 1600 sub Mihai Viteazul, Unirea de la 1 Decembrie 1918 si Incoronarea Regilor Romaniei Mari la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia. Dar povestea acestor locuri este fascinanta inca din preistorie, fiecare epoca lasandu-si amprenta prin vestigii arheologice, arhitecturale, culturale si spirituale.

INCEPUT

Epoca pietrei

piatra

Cercetari arheologice de pe teritoriul judetului Alba au scos la iveala numeroase artefacte care atesta locuirea acestor meleaguri inca din preistorie, remarcabile fiind indeosebi vasele din ceramica pictata descoperite la Petresti (oras Sebes).

Epoca bronzului

bronz1

Unul dintre cele mai impresionante situri din aceasta perioada se afla la Teleac, aici existand o veritabila fortificatie, pe o suprafata de peste 30 ha, in jurul ei gravitand asezari-satelit.

Dacii si epoca fierului

Piatra_Craivii

Inaintand prin istorie ajungem in perioada dacilor, despre care Herodot ne spune ca erau cei mai viteji si mai drepti dintre traci. Deveniti o forta militara importanta sub conducerea celebrilor Burebista si Decebal, dacii au construit numeroase cetati, pe teritoriul judetului Alba regasindu-se cele de la Cugir, Cetatea de Balta, Piatra Craivii si Capalna, cea din urma inclusa pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.

De la daci s-au pastrat numeroase obiecte din argint si bronz, adevarate tezaure, descoperite la Lupu (comuna Cergau), Saracsau (comuna Sibot), Salistea si Inuri, ele demonstrand o veritabila maiestrie in prelucrarea metalelor.

Romanii si Antichitatea

liber pater alba iulia

Dupa cucerirea Daciei de catre Imperiul Roman, la Apulum (astazi Alba Iulia) a fost stabilit sediul Legiunii XIII Gemina, cea mai importanta dintre legiunile care au stationat in provincia Dacia. Alte centre romane importante au fost Ampelum/Zlatna si Alburnus Maior/Rosia Montana, unde Imperiul a avut un interes major, datorita bogatelor zacaminte de aur din Muntii Apuseni.

Mostenirea dacica si romana inspira si astăzi, prin reprezentatiile de reenactment de la Alba Iulia aceste epoci istorice fiind aduse in zilele noastre.

Epoca migratiilor

migratii

Desi nu la acelasi nivel organizatoric si administrativ, viata a continuat dupa retragerea romana, marturii in acest sens oferind numeroase descoperiri arheologice. Absenta puterii armate a romanilor a lasat insa drum liber popoarelor migratoare, care incep sa isi faca simtita prezenta: mai intai gotii (sec. IV), urmati de slavi (sec. VI), avari (sec. VIII), maghiari (sec. IX), cumani (sec. XI) si tatari (1241).

Evul Mediu

evul-mediu

Dupa cucerirea Campiei Panonice de catre maghiari si mai ales după crestinarea lor in anul 1000, Transilvania devine un obiectiv important pe agenda lor de cuceriri, fiind inglobată in regatul Ungariei pana la sfarsitul sec. XI, noua provincie fiind organizata ca voievodat.

Sub noua stapanire, atat Alba Iulia cat si alte asezari din Judetul Alba au reprezentat importante centre administrative, religioase sau comerciale. Astfel, Santimbrul a fost locul desfasurarii judecatilor voievodale, la Alba Iulia se afla sediul Comitatului Alba de Jos, la Manastirea Ramet s-a aflat resedinta arhiepiscopului ortodox al Transilvaniei; la Cetatea de Balta a fost resedinta Comitatului Tarnava; la Piatra Craivii, vechea cetate dacica a fost reabilitata si transformata in cetate regala, iar la Vint a fost unul dintre cele mai importante puncte de desfacere a comertului cu sare din Europa.

Din secolul al XI-lea incepe colonizarea sasilor in Transilvania, primele comunitati ale acestora fiind stabilite la Cricau si Ighiu.

Din aceasta perioada ne-au ramas superbe edificii religioase si civile: Catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia, Cetatea Aiudului, Biserica Evanghelica din Sebes, Biserica Fortificata din Calnic, si aceasta inclusa pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.

Perioada premoderna

Inceputul premodernitatii coincide cu primul mare eveniment din istoria unirii romanilor, si anume unirea Tarii Romanesti cu Transilvania si Moldova infaptuita de Mihai Viteazul la 1600, capitala noului stat fiind Alba Iulia.

perioada-premoderna

Efemera, dar cu largi reverberatii peste veacuri, aceasta unire a oferit argumentul suprem pentru alegerea Albei Iulia ca loc al adunarii nationale ce urma sa hotarasca Unirea Transilvaniei cu Romania, in 1918. Importantul sau rol administrativ, de capitala a Principatului Transilvaniei, a fost obtinut dupa desfiintarea Ungariei, in urma bataliei de la Mohacs (1526).

Aceasta perioada este remarcabila din punct de vedere cultural si artistic pentru romani, care, la Alba Iulia, in 1648 si 1651, isi traduc si tiparesc Noul Testament si Psaltirea. Adevarata emancipare are loc in secolul XVIII prin Scoala Ardeleana de la Blaj, al carei precursor a fost vizionarul Episcop Inocentiu Micu Klein. Tot acum incep sa apara si primele exprimari artistice ale pictorilor romani, pe teritoriul judetului nostru constituindu-se adevarate centre de iconari.

Daca Unirea infaptuita de Mihai Viteazul este cel mai important si cunoscut eveniment istoric, Cetatea bastionara de la Alba Iulia, construita dupa intrarea Transilvaniei sub dominatia Imperiului Habsburgic, este monumentul cel mai impozant, cunoscut si vizitat din Judetul Alba, o adevarata exprimare a fortei si grandorii Imperiului, menita sa-i impresioneze atat pe inamici, cat si pe supusi.

Alba Iulia a fost si locul executiei conducatorilor Rascoalei din 1784: Horea, Closca si Crisan; sacrificiul lor a fost recunoscut inclusiv printr-o lege adoptată de Parlamentul Romaniei în anul 2020, care ii declara martiri si eroi ai natiunii romane.

Perioada moderna

perioada-moderna

In aceasta perioada Blajul si-a asumat un rol foarte important in lupta nationala; la 1848, pe Campia Libertătii s-a desfasurat unul din cele mai de seamă momente ale Revolutiei de la 1848, aici fiind redactat Programul National al Revolutiei Romane in Transilvania. Unul dintre liderii de seama ai vremii a fost Avram Iancu, un simbol al romanismului.

Perioada contemporana

perioada-contemporana

Cel mai important eveniment petrecut pe meleagurile Albei a fost Unirea de la 1 Decembrie 1918, cand delegatii reuniti la Alba Iulia, in actuala Sala a Unirii, pe atunci casina militara, au hotarat Unirea Transilvaniei cu Romania, in bucuria si asentimentul celor aproximativ 100.000 de oameni care au venit in acea zi de decembrie la Alba Iulia, acest eveniment dand si Ziua Natională a Romaniei. Evenimentul a fost imortalizat de tanarul Samoila Marza din Galtiu, singurul care a realizat fotografii in acea zi istorica.

Alba Iulia a gazduit, la 15 octombrie 1922, Incoronarea Regilor Ferdinand si Maria ca Regi ai Romaniei Mari, in prezenta unor oaspeti din toata Europa, reprezentanti ai Caselor Regale, membri ai misiunilor speciale, inalti oficiali, precum si a unui numeros public romanesc, Unirea din 1918 primind astfel incununarea fireasca, dupa recunoasterea internationala prin tratatele de pace de la Paris, Saint-Germain si Trianon.

In urma reformei administrative din anul 1968, s-a constituit Judetul Alba in forma actuala, cu municipiul Alba Iulia ca resedinta de judet.

FINAL
SUS
X
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support