Parteneriate Externe
II. Republica Franceza
Protocol de Prietenie si Cooperare, adoptat prin Hotararea Consiliului Judetean Alba nr. 107 din 28 aprilie 2005 si semnat in data de 13 mai 2005
La Manche este departamentul cu nr. 50 din Republica Franceza si face parte din regiunea Normandie, impreuna cu alte 4 departamente. Numele sau se datoreaza pozitiei sale pe malul oceanului, care in Franta se numeste la Manche (Maneca). Suprafata sa este de 5 938 km², iar populatia de 504 053 de locuitori, 52 % locuind in mediul rural.
Departamentul la Manche se compune din 20 de unitati urbanistice si 27 de cantoane, fiind o colectivitate teritoriala administrata de o adunare (un ansamblu), Consiliul general, ales prin vot universal direct, format din consilieri generali si presedinte.
Consiliul general este organul de decizie al departamentului, competentele sale sunt de proximitate:
Website oficial: www.manche.fr ; www.manche.fr/conseil-departemental/
Cooperarea intre Judetul Alba si Departamentul la Manche vizeaza urmatoarele domenii: economic, industrie, agricultura, comert, stiinta si tehnologie, cultura, invatamant, sanatate, sport, turism.
Rezultate ale cooperarii:
Protocol de cooperare in domeniul dezvoltarii rurale adoptat prin Hotararea Consiliului Judetean Alba nr. 156 din 31 august 2006 si semnat in data de 30 august 2008
Rhone este departamentul cu nr. 69 din Republica Franceza si face parte din Regiunea Auvergne-Rhone-Alpes impreuna cu alte 11 departamente si cu Metropola Lyon.
S-a format in 1793 ca urmare a despartirii in doua a departamentului Rhone-et-Loire creat in urma Revolutiei din 1790. Ulterior, pe masura ce orasul Lyon s-a extins, in departament au fost incorporate diverse comune aflate in vecinatatea orasului, dar in departamente diferite.
Numele sau se datoreaza fluviului Rhone care il traverseaza.
Are o suprafata de 2 715 km2 si 451 317 locuitori.
Amenajarea teritoriului, intretinerea drumurilor, sprijinul social, colegiile, animarea teritoriilor si descentralizarea culturala sunt, din 1986, competentele atribuite de legea descentralizarii, care au dat un nou impuls actiunii departamentelor.
Serviciile teritoriale sunt reprezentate de Maisons du Rhone, prezente in fiecare din cele 13 cantoane. Ele ofera locuitorilor o primire locala, de proximitate, un adevarat ghiseu unic, care le permite sa acceseze toate competentele departamentului. Aceste 20 de puncte principale de primire, de pe ansamblul teritoriul departamental, au ca scop gestionarea tuturor domeniilor care se incadreaza in polul solidaritate (copii, persoane varstnice sau cu handicap, integrare sociala).
Responsabila de pregatirea si implementarea deciziilor oficialilor alesi (executiv, adunare departamentalaa), administratia departamentului Rhone este structurata in jurul poliilor operationali (tematici) si functionali:
Website oficial: www.rhone.fr
Pentru a contribui la dezvoltarea economica a mediului rural din Judetul Alba si din Departamentul Rhone, cei doi parteneri doresc sa intareasca relatiile de cooperare prin promovarea traditiilor locale, mostenirii istorice si conservarea mediului natural.
In 4 aprilie 2019, la Lyon, a fost semnata o noua Intelegere de Cooperare intre judetul Alba din Romania si departamentul Rhone, Regiunea Ron-Alpi din Republica Franceza, adoptata prin Hotararea Consiliului Judetean Alba nr. 60 din 28 martie 2019.
Domenii ale cooperarii:
Rezultate ale cooperarii:
III. Republica Federala Germania
Intelegere de cooperare adoptata prin Hotararea Consiliului Judetean Alba nr. 59 din 28 martie 2019 si semnata in data de 8 iulie 2019
Prignitz este un district rural din Landul Brandenburg, care are in componenta 4 districte urbane si 14 districte rurale. A fost creat in 1993 prin fuzionarea districtelor anterioare Pritzwalk si Perleberg si a catorva municipalitati din districtul Kyritz.
Termenul Prignitz a insemnat, initial, regiunea aflata la nord de confluenta raurilor Elba si Havel.
Din punct de vedere geografic este situat intre Hamburg si Berlin, Elba si Marea Baltica, avand o suprafata de 2 139 km² (locul 7 in Brandenburg), 65 % fiind reprezentata de terenuri agricole, si o populatie de 77 000 locuitori, 36 locuitori pe km².
Organizarea sa administrativa presupune:
Website oficial: www.landkreis-prignitz.de
Domenii ale cooperarii:
Rezultate ale cooperarii:
IV. Republica Italiana
Protocol de cooperare in domeniul formarii profesionale si al schimburilor culturale adoptat prin Hotararea Consiliului Judetean Alba nr. 148 din 26 iunie 2008 si semnat in data de 27 iunie 2008
Alessandria (in limba italiana Provincia di Alessandria) este o provincie in Regiunea Piedmonte din Italia, cu capitala in orasul Alessandria, avand o suprafata de 3 560 km2 si o populatie de 418 231 locuitori.
Provincia este definita ca o Autoritate Locala responsabila pentru reprezentarea comunitatii, a intereselor si dezvoltarii viitoare a acesteia, responsabilitatile sale fiind subordonate celor ale Statului si Regiunii Piedmonte, cu referire la urmatoarele domenii:
Provincia coordoneaza si promoveaza activitati in urmatoarele sectoare: finante, industrie manufacturiera, afaceri, turism, cultura si sport, jucand un rol important in planificarea teritoriului. Impreuna cu Regiunea si cu Municipalitatile elaboreaza planurile de dezvoltare teritoriala si ia decizii in probleme referitoare la:
Website oficial: www.provincia.alessandria.gov.it
Parteneriatul dintre cele doua administratii vizeaza favorizarea dezvoltarii in domeniul formarii profesionale si facilitarea schimbului cultural intre cele doua comunitati, precum si coopeararea in scopul promovarii evenimentelor culturale, antreprenoriale, economice si sociale.
Rezultate ale cooperarii:
Protocol de colaborare adoptat prin Hotararea Consiliului Judetean Alba nr. 163 din 24 octombrie 2007 si semnat in data de 8 noiembrie 2007
Friuli Venezia Giulia este una dintre cele 20 de regiuni din Italia si una dintre cele 5 regiuni autonome cu statut special, obtinut in anul 1963. Capitala este la Trieste, are o suprafata de 7 856 km2 si aproximativ 1,2 milioane de locuitori.
Cu o deschidere naturala spre mare, regiunea este traversata de cai de transport importante intre estul si vestul Europei sudice.
Cuprinde regiunea istorico-geografica Friuli si regiunea geografica Venezia Giulia, fiecare cu istoria, identitatea si traditiile sale proprii si distincte.
Este una dintre cele mai dezvoltate regiuni din nordul Italiei, economia sa fiind bazata pe IMM-uri, pe ferme specializate si pe turism de inalta calitate, cu o inclinatie semnificativa spre exporturi.
Friuli Venezia Giulia are un Statut Special de Regiune Autonoma care confera puteri legislative in importante domenii pentru guvernul Regiunii. Astfel, poate promulga propriile sale legi in sectoare ca: mediu, sanatate, industrie, cercetare stiintifica, cultura si locuinte.
Consiliul Regional este organul reprezentativ suprem, ales prin sufragiu universal, fiind responsabil pentru formularea legilor, pentru asigurarea orientarii politice si verificarea activitatilor Executivului regional.
Website oficial: www.regione.fvg.it
Protocolul de colaborare vizeaza urmatoarele:
Rezultate ale cooperarii:
V. Republica Moldova
Intelegere de cooperareadoptata prin Hotararea Consiliului Judetean Alba nr. 155 din 29 august 2013 si semnata in data de 1 decembrie 2013
Raionul Cahul este unitatea administrativ-teritorialaalcatuita din 55 localitati, inclusiv municipiul Cahul, 53 localitati din componenta satelor (comunelor), o localitate din componenta municipiului, Cotihana, avand o suprafata de 1 545 km² si o populatie de 124 600 de locuitori.
Face parte din Euroregiunea „Dunarea de Jos”, este parte a Euroregiunii „Marea Neaga”, care contribuie la stimularea cooperarii transfrontaliere in regiunea limitrofa Marii Negre.
Orasul-resedinta al raionului este municipiul Cahul, cel mai mare oras din regiunea de sud a tarii si al 6-lea oras din Republica Moldova.
Din punct de vedere geografic, este situat in partea de sud a Republicii Moldova, pe malul stang al raului Prut.
Prin portiunea de 1 200 metri pe litoralul Dunarii este asigurat accesul la Marea Neagrasi bazinul acvatic al Europei Centrale si de Est.
Consiliul Raional este autoritatea reprezentativa si deliberativa a populatiei raionului Cahul, care beneficiaza de autonomie decizionala, organizationala, gestionara si financiara, cu drept de initiativa in tot ceea ce priveste administrarea treburilor publice in teritoriul raionului Cahul, exercitandu-si autoritatea in limitele teritoriului administrat.
Consiliul Raional este compus din 35 de consilieri alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat al locuitorilor raionului, care formeaza, ulterior, organele sale de lucru (fractiuni si comisii consultative de specialitate).
Website oficial: www.cahul.md
Domenii de cooperare:
Rezultate ale cooperarii:
Intelegere de cooperare adoptata prin Hotararea Consiliului Judetean Alba nr. 113 din 26 iulie 2012 si semnata in data de 31 august 2012
Situat in zona centrala a Republicii Moldova, raionul Ialoveni, (orasul de resedinta Ialoveni se afla la 14 km. de municipiul Chisinau), a fost format in anul 1977, in temeiul Decretului Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldovenesti, nr. 1495-IX din 25 martie, cu denumirea initiala de Kutuzov, preschimbata ulterior (1988) in denumirea istorica Ialoveni.
Pe parcursul anilor, in virtutea prevederilor unor acte legislative si normative, au intervenit mai multe schimbari de ordin administrativ-teritorial, astfel ca, actualmente,in componenta raionului sunt 25 primarii, care intrunesc 34 de localitati, inclusiv orasul Ialoveni.
Numar locuitori – cca. 98.000, care include, populatie urbana – 15.000, populatie rurala - 83.000; densitatea populatiei - 124 per km2.
In cadrul Consiliului Raionalisidesfasoara activitatea 5 comisii consultative-de specialitate:
Website oficial: www.il.md
Domenii de cooperare:
Rezultate ale cooperarii:
VI. Republica Serbia
Intelegere de cooperare adoptata prin Hotararea Consiliului Judetean Alba nr. 131 din 23 iunie 2012 si semnata in data de 31 august 2011
Voivodina este o Provincie Autonoma in componenta Serbiei.
In mare parte este o regiune de campie pe care o intretaie trei rauri navigabile – Dunarea, Tisa si Sava, precum si reteaua de canale, drumuri si cai ferate, care leaga Europa centrala si de vest cu Balcanii si Orientul Apropiat.
Este caracterizata de bogatia terenurilor arabile, de o dezvoltare economica si culturala, o mare pondere a populatiei si diversitate demografica, fiind regiunea in care se cultiva, in mod traditional, multilingvismul, multiculturalismul si multiconfesionalismul.
Pe teritoriul Voivodinei sunt 45 de comune si orase, ca unitati ale autoguvernarii locale, repartizate in sapte districte.
Universitatea din Novi Sad este al doilea centru universitar din Serbia, cu 14 facultati, 3 institute, 50 000 de studenti si 5 000 de salariati.
Principalele ramuri economice sunt: agricultura si agro-business, industria de automobile adiacenta, sectorul IT, sectorul de metale, servicii afaceri, turism.
Adunarea Provinciei Autonome Voivodina este organul suprem al Provinciei Autonome Voivodina care exercita functii normative si alte functii, in conformitate cu Constitutia, legea si Statutul.
Are 120 deputati care se aleg la alegeri directe, prin vot secret, conform sistemului proportional, pe o perioada de patru ani, un presedinte, la propunerea caruiastabilestenumarul de vicepresedintilor (5, in prezent), precum si un secretar general.
Provincia Autonoma Voivodina este competenta pentru efectuarea urmatoareloractivitati:
Website-uri oficiale: www.skupstinavojvodine.gov.rs, www.vojvodina.gov.rs/rumunski/
Domenii de cooperare:
Rezultate ale cooperarii:
VII. Ungaria
Acord de cooperareadoptat prin Hotararea Consiliului Judetean Alba nr. 73 din 26 aprilie 2007 si semnat in data de 28 august 2007
Bacs-Kiskun este situat in sudul Ungariei, fiind creat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, prin unirea judetuluiBacs-Bog si partile sudice ale judetuluiPest-Pilis-Solt-Kiskun.
Are o suprafata de 844,515 km.2, fiind cel mai vast judet din Ungaria si o populatie de 547,000 locuitori.
Face parte din euroregiunea Dunarea-Cris-Mures-Tisa, fiind cunoscut in intreaga Europa pentru mediul sau natural, Parcul National Kiskunsag fiind pe teritoriul sau.
Consiliul judeteanBacs-Kiskun considera ca este un scop si o sarcina crearea unei regiuni care sa raspundaasteptarilor locuitorilor si care sa asigure viitorul tinerilor.
„Pentru a conduce regiunea intr-o directie pozitiva din punct de vedere economic, social si de mediu, Consiliul Judetean coordoneaza mai multe evolutii in cadrul granitelorjudetene. Activitatea de zi cu zi a Consiliului Judetean este definitade efortul de a oferi ceva fiecarui localnic: sa acorde burse studentilor care invata intr-o zona cu un deficit de competente; forta de munca bine pregatita pentru intreprinderi; expertiza pentru municipalitatile care gestioneaza proiecte - in special pentru asezarile mici; informatii pentru toti cei care citesc buletinele informative judetene; valoare, experienta si sanatate pentru turistii care viziteaza regiunea; sentimentul de apartenenta la comunitatilenationale din judetele noastre surori; dar, mai presus de toate, o viziune de viitor unificata si pozitiva despre judetulBacs-Kiskun.”
Website oficial: www.bacskiskun.hu
Domenii de cooperare:
Rezultate ale cooperarii:
Intelegere de Colaborare si Prietenieadoptata prin Hotararea Consiliului Judetean Alba nr.6 din 22 aprilie 1994 si semnata in data de 22 aprilie 1994
Tolna este situat in centrul Ungariei, pe mal vestic al Dunarii, are o suprafata de 3 703 km.2 si o populatie de 225,936 locuitori.
Nu exista resurse minerale in Tolna, dar judetul este bogat in soluri fertile. Economia sa se bazeaza pe agricultura, cerealele, floarea-soarelui si plantele furajere fiind principalele culturi. Viticultura din zona Szekszardreprezinta o traditie de aproape 2 000 de ani.
Centrala nucleara din Paks, deschisa in 1976, ramane singura centrala nucleara a Ungariei. O imensabiorafinarie exista in Dunafoldvar si foloseste porumb de calitate pentru a produce hrana pentru animale, bioetanol si ulei de porumb. Smalturile produse in Bonyhad sunt cunoscute in intreaga lume.
Atractiile turistice includ PadureaGemenc (parte a Parcului National Duna-Drava), rezervatia de vanatoare de la Gyulaj (renumita pentru caprioarele sale), regiunea Sarkoz (cunoscuta pentru costumele taranesti si artele populare), cetatea Simontornya si spa-uriledinTamasfurdo si Dombovar.
Website oficial: www.tolnamegye.hu
Domenii ale cooperarii:
Rezultate ale cooperarii:
ARE, fondata in 1985, este cea mai mare retea independenta a regiunilor din intreaga Europa, reunind regiuni din 30 de tari – din Norvegia in Turcia si din Rusia in Portugalia.
Reprezinta o adunare politica formata din reprezentanti regionali alesi, o platforma pentru schimb de bune practici, advocacy si proiecte UE interregionale.
ARE este guvernata de presedinte si de doua organe principale, Comitetul executiv, responsabil cu gestionarea zilnica si luarea deciziilor organizatiei si Adunarea Generala, cea mai inalta autoritate a organizatiei, formata din toate regiunile membre, responsabila pentru impulsul politic si orientarile strategice.
In paralel cu aceste doua organisme statutare, sunt Biroul si Grupurile de Lucru. Biroul este vocea politica principala a organizatiei, in timp ce Grupurile de Lucru se ocupa de toate politicile tematice.
Secretariatul ARE este format dintr-o echipa de oameni dedicati, care lucreaza pentru a facilita interactiunile dintre membri si pentru a-i informa cu privire la toate stirile si activitatile relevante. Sub conducerea Secretarului General, cele patru birouri ARE (Strasbourg, Bruxelles, Alba si Dnipropetrovsk) lucreazaimpreuna pentru a conecta regiunile si a inspira Europa.
Reteaua Regionala a Tinerilor (RRT) este un alt corp fundamental al organizatiei: este platforma parlamentelor, consiliilor si organizatiilor de tineret la nivel regional din intreaga Europa. RRT ofera un forum cu adevarat unic, oferind tinerilor din diverse regiuni o voce colectiva pe scena europeana, introducand o dimensiune europeana in politica de tineret din aceste regiuni.
Programe Emblematice:
Website oficial:www.aer.eu
In baza colaborarii dintre ARE si Consiliul Judetean Alba, a fost creat acest birou cu scopul de a favoriza legatura intre regiunile / judetele membre din Romania (32 de judete member, in prezent), din sud-estul Europei si regiunile din intreaga Europa, in cadrul evenimentelor si activitatilor ARE, precum si cu intentia de a stabili o cooperare eficienta si de a oferi un cadru adecvat pentru activitatile ARE din Romania si Europa de Sud-Est.
Biroul ARE Alba este implicat in organizarea evenimentelor si activitatilor ARE, inclusiv in activitatile legate de membri, in diseminarea si comunicarea tuturor informatiilor relevante pentru asociatie si membrii sai.
Website oficial: www.cjalba.ro
2. Adunarea Regiunilor Europene Viti-vinicole – AREV
Aderarea Judetului Alba la AREV a fost aprobata prin Hotararea Consiliului Judetean Alba nr. 4 din 30 ianuarie 2003
AREV este o structura pentru dialog si generare de propuneri, fondata in 1988. Forum politic si profesional, AREV permite puncte forte, atat in cadrul abordarilor, cat si al succesului ca partener de comunicare directa cu institutiile europene.
Este formata din 50 de regiuni viticole europene membre, reprezentate pe o baza dubla, cu participarea politicienilor regionali si a reprezentantilor sectorului viti-vinicol. Acest model confera AREV un statut si o legitimitate istorica.
Bazandu-se pe puterea reprezentativitatii sale duble, AREV participa la actiunile si evenimentele tuturor institutiilor si entitatilor responsabile direct sau indirect de politica europeana sau mondiala a viei si vinului. Este, de asemenea, implicata in toate problemele legate de vie, vin si activitati conexe.
Website oficial: www.arev.org
3. Asociatia Internationala a Regiunilor Francofone – AIRF
Aderarea Judetului Alba la AIRF a fost aprobata prin Hotararea Consiliului Judetean nr. 224 din 30 noiembrie 2006
AIRF a fost creata in 2002 la Lyon (Franta), de trei regiuni francofone legate intre ele prin acorduri de cooperare trans-descentralizate. Reuneste peste 180 de autoritati locale si zece asociatii nationale ale regiunilor din 24 de tari ale francofoniei.
Scopul AIRF este de a incuraja francofonia teritoriilor, prin participarea concreta la dezvoltarea unui spatiu francofon care respecta diversitatea, unit si mai prosper.
AIRF beneficiaza de statut consultativ la Consiliul Economic si Social al Organizatiei Natiunilor Unite (Ecosoc), precum si la Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF).
Actiunile sale sunt cofinantate prin contributii si subventii de la membrii sai, precum si prin sprijinirea proiectelor de catre Ministerului francez pentru Europa si Afaceri Externe si de catre Agentia Franceza de Dezvoltare (AFD).
Asociatia stabileste, intre comunitati francofone, teritorii, comunitati regionale si asociatii ale autoritatilor locale si regionale, cooperari, schimburi de informatii si experienta in toate domeniile activitatii publice teritoriale.
Prioritatile tematice ale AIRF sunt:
Afirmarea rolului regiunilor, cooperarea interregionala si cooperarea transfrontaliera;
Francofonie economica;
Tineret, instruire, cultura;
Mediul, apa si energiile;
Solidaritate cu regiunile tarilor membre G5 Sahel.
Website oficial: www.regions-francophones.com
4. Institutul Regiunilor Europei – IRE:
Aderarea Judetului Alba la IRE a fost aprobata prin Hotararea Consiliului Judetean nr. 43 din 28 februarie
IRE a fost infiintat in 2004 de catre Prof. Dr. Franz Schausberger, fost presedinte al Landului Salzburg, cu scopul principal de a crea o platforma pentru municipalitati, regiuni si intreprinderi din intreaga Europa, pentru a evidentia importanta, din ce in ce mai mare, a regiunilor si a municipalitatilor in politica europeana si in dezvoltarea economica.
In prezent, mai mult de 130 de regiuni membre, municipalitati, orase si intreprinderi din 23 de tari europene formeaza IRE.
Prin activitatile si initiativele sale:
sprijina descentralizarea si regionalizarea si ofera expertiza pentru consolidarea proceselor respective;
ofera consultanta pentru regiuni, municipalitati, intreprinderi si institute;
doreste sa reduca deficitele informationale si sa stimuleze potentialul economic al regiunilor europene.
Cooperarea transfrontaliera este considerata un instrument fundamental pentru sustinerea coeziunii sociale si a dezvoltarii economice durabile.
Organizare: pentru a oferi sprijin suplimentar Consiliului Director si echipei de operare, au fost infiintate Consiliul de Administratie si Consiliul Consultativ. Intreprinzatori activi, functionari publici si experti stiintifici se intalnesc de mai multe ori pe an pentru a evalua status-quo-ul IRE si planurile sale pentru activitati viitoare.
Website oficial: www.institut-ire.eu
Cookie | Durată | Descriere |
---|---|---|
Cookie Analytics | 11 months | Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală. |